אכילה רגשית? יש לי תוכנית
עודכן: 12 בפבר׳ 2021
מכירה את זה שחזרת מיום קשה בעבודה, הילדים הציקו ללא הרף, לא מצאת חניה ואת חוזרת הבייתה עצבנית, עייפה ורצה למקרר "לחפש" אוכל, בתקווה שהמזון יפיג קצת מצוקה ורגשות לא נעימים שעלו בך ובסוף יצא שהרגשת הקלה לטווח הקצר ואח"כ הרגשת אפילו עוד יותר רע...אז מה קורה לנו? התשובה פשוטה, אכילה רגשית.

מה זו אכילה רגשית?
אכילה רגשית מתארת מצב בו האכילה נובעת מצורך רגשי ולא מרעב.
באכילה רגשית משתמשים באוכל כדי "לטשטש" תחושות של אשמה, עצב, בדידות, כעס, עייפות, בדידות, שעמום, מתח או אפילו התרגשות גדולה ושמחה.
האכילה גורמת להרגשה זמנית טובה יותר, וגם קצת מרחיקה את התחושות הלא נעימות,
אבל בטווח הארוך אנחנו נשארות עם הבעיה בתוספת שלל בעיות חדשות:
ייסורי מצפון ורגשות אשם: לאחר שירדנו על חצי עוגה, הרגשנו בהיי, אנו מתפכחות, מאוכזבות מחוסר שליטה, הבעיה שעוררה את האכילה נשארה, מבחינה הורמונלית רמות הסוכר ברכבת הרים רגשית ופיזיולוגית ומכאן הדרך קצרה לכניסה למעגל שיחזור על עצמו שוב ושוב.
טשטוש תחושת השובע: כשאנו אוכלות בגלל רגש ולא מתוך רעב אנו מאבדות את החיבור עם התחושות הטבעיות של רעב ושובע, מה שיכול לגרום להשמנה שבנוסף להכול תגרום גם לנזקים בריאותיים חמורים.
הגברת הסיכוי להפרעות אכילה: אכילה רגשית עלולה לגרום לרגשות אשם הגורמים לרצון להיפטר מהאוכל העודף, וכשמתחילים להשתמש בצומות, הקאות וכו' - עלולה להתפתח הפרעת אכילה.

אז איך מתמודדים:
להיות שבעה כשאת בוחרת מזון משביע ואיכותי, לא מדלגת על ארוחות, יהיה לך קל יותר להתמודד עם משברים גם קטנים ותהיה פנויה יותר להתמודדות עם הרגשות.
אכלי את הארוחות ליד השולחן, הישיבה תגרום לך לעצור לרגע ולהתפנות לרגשות.
זהי את תחושת השובע שימי לב לתחושות שמובילות אותך לאכילה, אם אכלת ארוחה מלאה וכעבור שעה צצה לך תחושת רעב מוגזמת, תשאלי את עצמך האם אני באמת רעבה או עצבנית ומשועממת? חשוב להתחבר לאיך את מרגישה.
טריק מצוין שיכול לסייע ברגע שהצורך לאכול צץ, שתי כוס מים המתיני מעט, שאלי את עצמך האם אני באמת צריכה עוד מזון? אם עדיין התשובה כן, נסי לצאת למרפסת לנשום אוויר צח, לצלצל לחברה, ושתי עוד כוס מים.